MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

ZA INSPIRACEMI NA VÝCHODNÍ SLOVENSKO 2023

Publikováno: Ne 15.10.2023

Region: Jestřebí hory, Libňatov, Úpice

Po čtyřech letech se libňatovská výprava vydala v termínu od 28. září do 1. října 2023 do partnerské obce Trhoviště na východním Slovensku. Sedmičlenný tým Libňatováků byl opět doplněn o partnery z Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, kterou obdobná družba spojuje s MAS Poondavie. Devatenáctičlenná skupina, v níž figurovalo také pět cyklistů, postupně navštívila několik známých míst, i mnohé nové, kam v historii partnerství účastníci ještě nezavítali.

Velmi zajímavým vývojem od poslední návštěvy v roce 2019 prošla samotná obec Trhoviště. Zde vyrostla mateřská škola a komunitní centrum, které se věnují ve velké míře především soužití s romskými spoluobčany. Nákladný projekt podle starosty Róberta Koby a ředitele místní školy Bohuše Jakubce přináší zajímavé výsledky při práci s Romy a při občanském soužití. V Trhovišti skupina dále navštívila také místní kostely, budovu obecního úřadu, kde v době návštěvy finišovaly přípravy místnosti pro volby do Národní rady Slovenska. Právě volby patřily k velkým tématům celé návštěvy, Slovensko totiž v předčasných volbách vybíralo nové poslance. Samozřejmě jsme ale srovnávali i situaci v obou regionech, v obcích a získávali inspiraci z odvedené práce.

V dalším programu jsme pak navštívili oblíbený Vinianský hrad, kde jsme viděli velké posuny v provedených pracích, prohlédli jsme si okolí Vinného jezera, kde jsme byli ubytovaní v Penzionu Prameň, nebo Zemplínskou Šíravu. Prohlédli jsme si také regionální centrum Michalovce a naučné stezky v obcích Oborín, kde jsme navštívili maďarskou restauraci, a Budkovce.

Děkujeme všem slovenským přátelům za pohoštění.

Jaroslav Pich, starosta Libňatova

Více obrázků najdete ve fotogalerii.

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás