MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Regionální speciality Kladského pomezí

Publikováno: Po 15.01.2024

Region: Jestřebí hory

Kladské pomezí se již osmým rokem řadí k regionům s vlastní ochrannou známkou regionálních výrobků. Úspěšným procesem certifikace jich do této chvíle prošlo více než dvacet a všechny se právem pyšní označením Regionální produkt Kladského pomezí. Patří mezi ně nejrůznější lahůdky, bytové doplňky, šperky, tradiční hračky, mýdla či koupelové soli.

Loni na podzim se jejich pomyslná rodina rozrostla o další dva. Prvním z nich jsou svíčky ze včelího vosku Petry Švarcové z Nového Města nad Metují, která se jejich tradiční ruční výrobou zabývá již deset let. Tyto svíčky s několikasetletou historií byly v dávných dobách spíše luxusním zbožím. Dnes si jejich typickou vůni a vzhled můžeme dopřát všichni. Jsou velmi dekorativní a při zapálení vykouzlí příjemnou atmosféru. Druhým nově certifikovaným produktem je originální keramika Jany Mertlíkové z Olešnice u Červeného Kostelce. Její autorské výrobky v podobě květináčů, pítek pro ptáčky či jiné ozdobné keramiky prochází tradičními fázemi výroby jako je sušení, dvojí pálení a glazování.

Stěžejním cílem certifikace je podpora lokálních výrobců, tvůrců a umělců a propagace jejich produktů pod jednotnou značkou. Jde o ocenění za čas a péči, které výrobě věnují, i za myšlenku, kterou svým výrobkům vdechli. Pro certifikaci musí být splněno hned několik kritérií. Nutností je původ výrobku z regionu Kladské pomezí, ale komise hodnotí například také původ surovin, ze kterých je výrobek tvořen, podíl ruční práce, originalitu nebo to, nakolik je proces výroby šetrný k životnímu prostředí.

Regionální produkty Kladského pomezí jsou k dostání v různých kamenných obchodech, na trzích, jarmarcích a dalších akcích, ale také na e-shopech jejich autorů. Mnohé z nich můžete zakoupit také v místních informačních centrech. Přehled všech naleznete na našem webu www.kladskepomezi.cz.


Bc. Markéta Tomanová
manažer pro styk s veřejností
Kladské pomezí, o.p.s.
547 01 Náchod, Karlovo náměstí 179

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás