MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Školáci z Trutnovska budou tvořit regionální komiksy

Školáci z Trutnovska budou tvořit regionální komiksy

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Publikováno: St 14.02.2024

Region: Jestřebí hory, Podkrkonoší, Úpice

Čtenářství lze podporovat různými způsoby. Rozšířenou a velmi oblíbenou formou je komiks. Realizátoři projektu na podporu vzdělávání Místní akční plán (MAP) Trutnovsko IV proto připravují tvorbu komiksů na regionální téma na základních školách. První aktivitou v tomto směru byl seminář pro učitele ZŠ nazvaný Tvoříme komiks.

O atraktivní workshop projevilo zájem více než třicet kantorů. Ujala se jich známá spisovatelka, scénáristka a lektorka Klára Smolíková. Jako skvělé zázemí posloužilo Technicko – přírodovědné centrum Améba, které je součástí Základní školy V Domcích v Trutnově. Účastníci se dozvěděli o tom, jak vzniká scénář, co je to storyboard, recitativ, komiksový náčrtník nebo o čem vypovídají jednotlivé barvy. Došlo také na zábavná cvičení, učitelé při nich například vyjadřovali své pocity řečí těla. Každý účastník semináře dostal od pořadatelů pracovní listy a také užitečného metodického pomocníka – knihu Kláry Smolíkové „Mluvíme v bublinách“.

Na velice přínosný workshop teď naváže tvorba komiksů žáky ZŠ pod vedením proškolených pedagogů. Obrázkové příběhy budou zaměřené na regionální postavy, místní pověsti či zajímavá místa na Trutnovsku. Kvůli tipům na konkrétní zaměření vytvářených komiksů se realizátoři MAP obrátili na místní knihovníky, muzejníky, správce památek a další představitele sektoru neformálního a zájmového vzdělávání. Samotná tvorba komiksů na ZŠ bude probíhat od března do května 2024. Následně budou vzniklá díla zveřejněna na webových stránkách nebo sociálních sítích nositele projektu či formou menší výstavy.

Větší fotogalerie z workshopu Tvoříme komiks je ZDE.

Akce se konala v rámci projektu MAP Trutnovsko IV, reg. č. projektu: CZ.02.02.XX/00/23_017/0008222.

Petr Záliš, MAP Trutnovsko IV

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás