MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

MAS Český sever nám připravila velmi inspirativní program!

MAS Český sever nám připravila velmi inspirativní program!

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Publikováno: Čt 11.04.2024

Region: Jestřebí hory, Podkrkonoší, Úpice

Vesnice v pohraničí. Tak se jmenovala třídenní exkurze pořádaná v rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov ve spolupráci s Místní akční skupinou Království – Jestřebí hory, o.p.s. a MAS Broumovsko, z. s. Výjezd zástupců radnic, svazků obcí, podnikatelských subjektů či neziskových organizací z Královéhradeckého kraje cílil na příklady dobré praxe v území MAS Český sever podpořené v rámci Programu rozvoje venkova 2014–2020 a na nové programové období Strategického plánu Společné zemědělské politiky 2021–2027.

Prvním cílem dvaatřiceti účastníků exkurze se stala Krásná Lípa. Výpravu zde přivítal Richard Nagel, zástupce ředitele Správy Národního parku České Švýcarsko. Popsal činnost a úkoly této organizace a představil také poutavý film přibližující národní park. Následovala procházka po městě spojená s prohlídkou místní architektury. Součástí vycházky byla návštěva Bohemian COTTAGE s.r.o. Tato společnost vedená Alešem Kubicou mohla díky podpoře prostřednictvím PRV snížit energetickou náročnost svého objektu a rovněž rozšířit služby ubytovacího zařízení. První den vyvrcholil sdílením zkušeností v oblasti Strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD) se zástupci MAS Český sever, kteří pod vedením Evy Hamplové pomáhali pestrý program exkurze připravit.

Velice nabitý byl druhý den exkurze, kterým nás provázel Martin Kučera z hostitelské MAS. V Lipové, krajské i celostátní Vesnici roku 2019, proběhlo setkání věnované komunitní energetice s předním českým expertem Michalem Svobodou a jeho kolegy, Zuzanou Benediktovou a Josefem Horvatovičem. Jeho součástí byla návštěva komunitního centra a podstávkového domu, v němž se podařilo zrealizovat energeticky úsporná opatření a přitom zachovat historické hodnoty objektu. Po procházce se starostou Lipové Pavlem Svobodou k místnímu zámku a kostelu následoval přesun do Dolní Poustevny. Účastníci zájezdu se tu dozvěděli o tom, jak peníze z PRV pomohly zefektivnit a zkvalitnit přípravu jídel v Chilis restaurantu.

Jedním z vrcholů exkurze bylo setkání se starostou Dolní Poustevny Robertem Holcem. Město realizuje celou řadu smysluplných projektů. Díky podpoře z Programu rozvoje venkova si tu mohli pořídit dřevoobráběcí stroje a zásobit obyvatele dřevem na topení. Uvedený operační program umožnil Dolní Poustevně pořízení ochrany melioračních a zpevňujících dřevin nebo nákup mobilního zařízení pro kulturní akce, stejně jako v nejsevernější obci ČR Lobendavě. Po návratu do Varnsdorfu, kde byla výprava ubytována v pivovaru Kocour, přišel ke slovu Michal Svoboda a jeho dobrodružná prohlídka staré nádražní budovy a večerní seminář k regionální značce „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“. 

Cesta po úspěšně realizovaných projektech finišovala ve společnosti Nobilis Tilia, která se zabývá výrobou přírodní kosmetiky. Inovativní firma obdržela řadu prestižních ocenění. V rámci podpory z PRV si tu mohli pořídit speciální stoly a regály. Navštívený region se musel v minulosti vyrovnat s řadou těžkých výzev, mimo jiné s výrazným úbytkem populace. I díky podpoře z výše zmiňovaných operačních programů se mu to ale daří a v mnohém je inspirací pro ostatní.
Petr Záliš, MAS Království - Jestřebí hory, o.p.s.

Velká fotogalerie k výjezdu je ZDE.

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás