MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Den Země - úklid odpadu v Libňatově

Publikováno: Út 09.05.2023

Region: Libňatov

Na jaře slaví naše planeta svátek, a to Den Země

K příležitosti tohoto ekologického svátku se tradičně sešla početná skupina z T. J. Sokol Libňatov a vyrazila do okolí obce. Organizátoři připravili osvětu pro nejmenší a doprovodný program související s poznáváním okolní přírody a její ochranou. Smyslem je připomenout si důležitost třídění, recyklaci odpadu a zodpovědné chování k přírodě.

Ve 14:00 jsme se sešli u mateřské školky a rozdělili se do 4 skupin. Vybaveni igelitovými pytli, rukavicemi a taškami, jsme se pustili do náročné práce.

Odpadků bylo hodně, zejména pak v příkopech u silnice směrem na Maršov. Je to nekonečný příběh, u kterého se nikdy nedá říci, že je práce definitivně hotová. O tom se přesvědčila skupina, která se vracela stejnou, již uklizenou, cestou. Někdo neukázněný znečistil právě uklizený úsek schválně roztrhaným papírem – asi pozdrav, který do přírody rozhodně nepatří. „Je smutné, že je pořád hodně těch, kterým je nepořádek v přírodě lhostejný. Je to nekonečný boj“, řekla Dáša Teichmanová – účastnice úklidové akce.

Přinesený odpad jsme vytřídili do plastu, papíru, skla a železa. Svázané pytle zůstaly podél silnice. Ve všední den bude zaměstnancem obce odpad svezen na jedno místo, odkud ho odveze svozová firma. Navečer jsme se všichni potkali u altánu na dolním konci, kde jsme akci vyhodnotili, sdíleli si zážitky s kuriózními nálezy a opekli buřty.

Opět jsme se shodli, že nejlepší odpad je ten, který nikdy nevznikne.

Akci uspořádal Studentský parlament MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s. ve spolupráci s T. J. Sokol Libňatov a obcí Libňatov.

 

Iva Vašatová

koordinátorka Studentského parlamentu MAS KJH, o.p.s.

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás