MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Školáci z Podkrkonoší rozvíjeli svou podnikavost

Publikováno: Čt 10.02.2022

Region: Jestřebí hory, Velké Svatoňovice

V Markoušovicích vznikly unikátní projekty

Rozvoj spolupráce a komunikace, realizace podnikatelských záměrů nebo umění prezentovat vlastní práci. Na tom všem zapracovali školáci z Podkrkonoší, kteří se zapojili do platformy „Podnikání na ZŠ“. Akci pořádanou v rámci projektu Místní akční plán (MAP) Trutnovsko II hostila Základní škola Mraveniště Markoušovice.

Žáci 6. a 7. třídy absolvovali celkem čtyři setkání. „Účastníci aktivně pracovali na vlastních projektech, snažili se vydefinovat cílovou skupinu. Vymýšleli inovace a bylo na nich vidět velké nadšení,“ pochvalovala si učitelka markoušovické školy Jitka Mertlíková, která platformu vedla. Zaujetí žáků bylo obrovské, zřetelný byl přitom jejich progres v oblasti nastavování financí, cenotvorby… Projekt také v neposlední řadě vedl k rozšíření dovedností dětí při práci na počítači. Naučily se stříhat video, tvořit webové stránky nebo vyrábět prezentace s obrázky.

Účastníci platformy přišli se vskutku originálními nápady. Mezi nimi nechybělo unikátní kino, projekt na zprovoznění truhlárny nebo zpřístupnění levnější stavebnice Lego. Další parta rozvinula myšlenku obnovy Jestřebí železnice. Členové týmu v uniformách svůj záměr přiblížili prostřednictvím perfektně propracovaného 3D modelu, videoukázek nebo www stránek.

Na závěr byli žáci postaveni do situace, kdy museli prezentovat své podnikatelské záměry před porotou, což celé akci dodalo na vážnosti, formálnosti a trochu i nervozitě. „Toto setkání se ale následně vedlo v přátelské atmosféře. Žáci zažili pocit úspěchu a dokončení práce, které věnovali velkou časovou dotaci a nadšení. Výsledkem byla prezentace pěti podnikatelských záměrů, které byly s ohledem na věk žáků propracované, s nadšením odprezentované a obhájené jak před komisí, tak před spolužáky,“ uzavřela spokojená lektorka Jitka Mertlíková. Platforma jistě přispěla k rozvoji podnikavosti účastníků, což je trend, se kterým vize rozvoje našeho školství rozhodně počítá.

Velká fotogalerie přibližující platformu „Podnikání na ZŠ“ je ZDE.

Petr Záliš, realizační tým MAP Trutnovsko II

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás