MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Tibetský večer v Úpici nabídl hudbu, meditaci i zajímavé příběhy

Publikováno: St 16.03.2022

Region: Jestřebí hory, Úpice

V Úpici proběhlo po dvouleté pauze setkání Vlajka pro Tibet. Hudebně – meditační večer uspořádala v úterý 15. března 2022 Místní akční skupina Království – Jestřebí hory ve spolupráci se Studentským parlamentem a Městským gymnáziem a SOŠ Úpice. Zasedací místnost MAS byla plná, dorazilo 30 lidí. Hlavní host večera Walter Erber předvedl přítomným hru na tibetské mísy a vysvětlil jejich pozitivní vliv na tělo i duši člověka.

Ředitel hostitelské MAS Jan Balcar v úvodu přiblížil historii pořádání tibetských večerů v Úpici, která sahá až do devadesátých let. U zrodu těchto akcí stál Oldřich Šlégr, na nějž později navázal jeho syn Matěj. Účastníci úterního setkání se přesvědčili, že prostřednictvím tibetských mís lze i léčit. „Tyto mísy jsou vyrobeny ze slitiny sedmi kovů. Vlivem jejich zvuku a vibrací dokážeme harmonizovat čakry člověka, zbavit ho bolesti hlavy a dalších zdravotních problémů,“ vysvětlil známý hudebník a masér z Náchoda Walter Erber.  

Místnost, která letošní setkání hostila, byla vyzdobena originálními tibetskými modlitebními praporky. „Lidé si je dříve v Tibetu malovali ručně, od patnáctého století už uměli vyrábět razítka. Praporky se umisťují na vrcholky kopců a další větrná místa, energie a poselství v duchu léčitelství nebo pohody se díky nim pak nese do kraje. Jednotlivé barvy symbolizují nebe, oheň, zemi či železo. Na praporcích jsou modlitby i mantry,“ přiblížil Jiří Peterka, který v Úpici pořádá harmonický hudební festival netradičních nástrojů Kouzlo zvuku.

Během večera se také podával tibetský čaj, o který byl velký zájem. „Základem tohoto nápoje je kvalitní černý čaj, dále mléko s cukrem a indická směs koření garam masala obsahující zázvor, kardamon nebo pepř. Tyto ingredience tělo zaručené prohřejí,“ prozradila dlouholetá spoluorganizátorka těchto setkání Petra Nývltová, která tibetský čaj uvařila. Účastníci akce mohli také ochutnat tenké placky vyrobené z čočkové mouky.

Někteří zájemci z řad návštěvníků využili Erberových léčitelských schopností, svěřili se do jeho rukou a nakonec pocítili úlevu. Vyslechli přitom i zajímavé příběhy. „Měl jsem jednou hrát v divadle trojroli a přitom se mi totálně zablokovala záda. Odvezli mě proto za Walterem, který mě dal dohromady prostřednictvím léčebné metody su jok. A divadelní představení bylo zachráněno,“ vyprávěl s úsměvem Jiří Peterka. Akce Vlajka pro Tibet vznikla jako připomínka velkého povstání tibetského lidu 10. března 1959, následné čínské okupace Tibetu a porušování lidských práv v této asijské zemi. Letošní úpický večer si účastníci velmi pochvalovali a už nyní se těší na ten příští.

Petr Záliš

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás