MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Děti poslouchaly audiopohádky namluvené žáky základních škol

Publikováno: Po 09.05.2022

Region: Jestřebí hory, Podkrkonoší

Východní Čechy jsou nepochybně krajem mnoha slavných spisovatelů. Bratři Karel a Josef Čapkovi jsou spojeni s Úpicí či Malými Svatoňovicemi, Božena Němcová s Českou Skalicí a Ratibořicemi a Karel Jaromír Erben s krajem pod Zvičinou. Realizátoři projektu na podporu vzdělávání Místní akční plán Trutnovsko II jsou si toho vědomi a odkaz autorů mnoha úžasných děl se snaží oprášit originálním způsobem.

Nejprve nechali žáky základních škol namluvit pohádková díla uvedených autorů, následně je poslouchali mladší kamarádi v mateřských školách. "Dětem se audiopohádky líbily, zejména ty, které znají. Na poslech navázaly dramatizací pohádkových příběhů nebo si postavily hrad z kostek. Pohádky, čtené dětmi ze základních škol, rozšířily našim předškolákům povědomí o autorech, literatuře i historii," pochvalovala si Jitřenka Zvelebilová, ředitelka Mateřské školy Úpice. 

Platformy na rozvoj čtenářské gramotnosti se zúčastnily děti z mateřských škol v Úpici, Rtyni v Podkrkonoší, Žacléři, Batňovicích, Horním Maršově a Velkých Svatoňovicích. Došlo přitom i na úsměvné momenty. Například po poslechu pohádky O kohoutkovi a slepičce následovala v MŠ Žacléř debata učitelek s dětmi o počínání lakomého kohoutka. "Děti by kohoutkovi rády vysvětlily, že když se bude takhle chovat, slepička si najde jiného kohoutka. Jiní posluchači by mu za trest a pro ostudu oškubali ocas a udělali z něj indiánskou čelenku," vypráví s úsměvem Petra Macolová, učitelka Mateřské školy Žacléř. Pohádku si tady převyprávěli s dopomocí obrázků. Učitelky rovněž dětem pokládaly kontrolní otázky pro ověření pochopení textu. Žáci v zapojených školkách navíc procvičovali grafomotoriku pomocí zábavných a oblíbených cvičení.

Petr Záliš, MAP Trutnovsko II

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás