MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

LEADERfest 2023 Broumov: Festival radosti a sdílení úspěchů

Publikováno: Čt 15.06.2023

Region: Jestřebí hory, Podkrkonoší

MAS Broumovsko+ hostila v uplynulém týdnu 13. ročník festivalu úspěchů metody LEADER na českém venkově pod názvem LEADERfest. Jedná se o celorepublikové setkání pracovníků místních akčních skupin a dalších aktérů v oblasti rozvoje venkova. Hlavním tématem letošního ročníku byla spolupráce.

LEADERfest je jedna z největších událostí v oblasti sdílení příkladů dobré praxe aktérů regionálního rozvoje. Každý rok se festival koná na jiném místě. V předchozích dvou letech se konal např. v Kutné Hoře a v Čejkovicích. Letos festivalu poskytlo zázemí inspirativní prostředí broumovského kláštera, kam se sjelo více než 400 účastníků.

Na LEADERfestu se pravidelně potkávají nejen pracovníci MAS z celé republiky, ale připojují se k nim také zástupci krajů, ministerstev a dalších subjektů pracujících pro rozvoj venkovských regionů. „Mezi pravidelné účastníky LEADERfestu patří například současný ministr práce a sociálních věcí a místopředseda vlády Marian Jurečka či expert v oblasti místního rozvoje Radim Sršeň,“ prozrazuje Kristýna Jagošová z MAS Broumovsko+.

Cílem LEADERfestu je poskytnout prostor pro sdílení zkušeností, budování kontaktů, získání inspirace a motivace k další práci.

První den festivalu byl program věnován především exkurzím po místních farmách a organizacích. „Účastníci LEADERfestu tak zavítali například na exkurzi k uměleckému kováři Ondřeji Klírovi do Šonova, na Farmu Wenet v Broumově, prohlédli si také Koupálo Janovičky či Biofarmu Zdoňov. Nebyla opomenuta ani Ekofarma manželů Bošinových ve Vernéřovicích a ovčí biofarma manželů Menčíkových v Šonově,“ říká Kristýna Jagošová. Na večer byl připraven koncert skvělého broumovského Prima Jazz Bandu Štěpána Přibyla.

Druhý den festivalu byl na programu dopolední a odpolední blok 6 workshopů na témata, kterým se pracovníci MAS a dalších organizací v regionech běžně věnují: Společně pro přírodu, Aspekt spolupráce v sociální oblasti, Spolupráce jako součást vzdělávání?, Destinace bez hranic?, Regionální rozvoj a spolupráce a Komunitní energetika. V odpoledních hodinách se na nádvoří kláštera konaly trhy regionálních produktů. Druhý společenský večer byl zahájen zdravicemi představitelů Národní sítě Místních akčních skupin, pozvaných hostů a prezentací kandidatury Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028. Na zdravice navazovala módní přehlídka značky LAIVA, která šije sukně ze zbytků látek broumovské firmy VEBA. Zbývající část večera pak probíhala maškarní slavnost s názvem MASky v maskách, v rámci které byly oceněny tři nejlepší masky.

Třetí (poslední) den měli účastníci na výběr ze tří nabídek doprovodného programu – komentovaná vycházka po městě Broumov, do skal s geoprůvodcem nebo mohli s geologem vyrazit do Lomu Rožmitál.

Hlavním pořadatelem akce byla MAS Broumovsko+. Na festivalu se dále podílela Národní síť Místních akčních skupin ČR a Krajské sdružení MAS Královéhradeckého kraje.

Autorky článku: Kristýna Jagošová – MAS Broumovsko+ a Michaela Plchová – NAŠE BROUMOVSKO

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás