MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Startuje program Nová zelená úsporám Light

Startuje program Nová zelená úsporám Light

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Publikováno: St 14.12.2022

Region: Jestřebí hory, Podkrkonoší

Dotační program Nová zelená úsporám Light je reakcí na současnou energetickou krizi a extrémně vysoké ceny energií. Ministerstvo životního prostředí, Státní fond životního prostředí ČR a Ministerstvo práce a sociálních věcí vytvořilo program Nová zelená úsporám Light (dále NZÚ Light), který nabídne okamžitou finanční pomoc na rychlá a jednoduchá řešení určená pro zateplení domů, které přinesou okamžité snížení spotřeby energií potřebné při vytápění. Finanční úspory budou ihned znatelné a také trvalé.

Příjem žádostí startuje 9. 1. 2023, ale s pracemi a přípravou podkladů pro dotaci je možné začít již nyní, protože NZÚ Light podpoří opatření realizovaná od 12. 9. 2022.

Pro koho je program Nová zelená úsporám light určen?
Program Nová zelená úsporám Light je určen pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy – těmto nejvíce ohroženým domácnostem nabízí dotace na snadno realizovatelné úpravy a částečné renovace rodinných domů až do výše 150 000 Kč.

Hlavní rozdíl oproti klasickému programu Nová zelená úsporám spočívá v tom, že:

  • žadatelé NZÚ Light nepotřebují žádné vstupní investice
  • peníze lze čerpat již před samotným zahájením prací
  • celková výše dotace může dosáhnout až na 100 % způsobilých výdajů

Dotační program Nová zelená úsporám Light v současné době zahrnuje:

  • zateplení fasády
  • zateplení stropu
  • výměna oken
  • zateplení střechy
  • zateplení podlahy
  • výměna vchodových dveří

Žádost
Dříve, než podáte žádost, pořiďte si fotografie míst před rekonstrukcí. Tuto fotodokumentaci pak přiložíte k žádosti. Dále budete potřebovat Odborný posudek navrhovaných opatření, který vám zdarma vypracuje naše MAS KJH,o.p.s. 

Jakýkoliv doklad potvrzující vlastnictví bankovního účtu – může to být třeba poslední výpis z BÚ, na kterém bude uvedeno vaše jméno, nebo smlouva s bankou o zřízení BÚ.

K žádosti budete též potřebovat potvrzení prokazující čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení.

Podání žádosti
K podání žádosti budete potřebovat elektronickou identitu. Do informačního systému pro podání žádosti AIS SFŽP ČR se dostanete přes ikonku Podat žádost vpravo nahoře na těchto webových stránkách. Nejprve se zaregistrujte a poté se můžete pustit do vyplňování formuláře žádosti. Podáním žádosti o dotaci a další administrací můžete prostřednictvím systému pověřit i jinou osobu. Jak postupovat při zřízení elektronické identity i při podání žádosti zjistíte v tomto návodu.

Realizace
Je zde možnost práce na zateplení udělat svépomocí, nebo si najmout realizační firmu. 

Doložení realizace
Po dokončení prací předložíte Zprávu o provedených opatřeních a fotodokumentaci realizovaných opatření. Dokumenty jsou zveřejněny ZDE.

Zprávu o realizovaných opatřeních vám zdarma potvrdíme.

 

 

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás