MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Igelitiáda - slunečno, místy odpadky

Publikováno: Út 25.04.2023

Region: Jestřebí hory, Úpice

Ve středu 19. dubna 2023 jsme uskutečnili Igelitiádu, akci pořádanou ku příležitosti oslav Dne Země. Velice jsme se báli mokrého a velmi studeného aprílového počasí, ale letos se nad námi příroda smilovala a nadělila nám spoustu sluníčka.

Cílem celé akce bylo uklidit břehy řeky Úpy od suchovršické lávky Na Lhotkách až po havlovický splav u pily, dále pak úprava okolí všech zapojených škol a školek a v neposlední řadě sbírání nepořádku na přilehlých místních komunikacích. Na tomto velkém projektu spolupracují tyto subjekty – Základní škola Úpice-Lány, Městské gymnázium a střední odborná škola Úpice, Speciální základní škola Úpice, Základní škola Bratří Čapků, Základní a Mateřská škola Havlovice, mateřské školky z Libňatova a Suchovršic a havlovičtí skauti.  

Žáci a učitelé naší školy měli přidělené úseky od mostu u Spořitelny po havlovický most U Mandlu. Oproti loňskému roku nebyly hromady odpadu vrchovaté. Přesto jsme v některých částech kroutili hlavou nad tím, kolik pytlů jsme opět naplnili. Velmi nás potěšilo, že se k nám přidali i dva dobrovolníci – úpický pan starosta Petr Hron a vedoucí Oddělení správy lesního majetku a životního prostředí pan Dušan Effenberk.

Našly se i velmi kuriózní kousky, jako například železná koza, značkové boty, hrnec a pánev, drátěné kolo, dětská vanička či koloběžka.

Pro mladší děti byl připraven výukový program na téma myslivost. Pan Prouza přinesl dětem ukázat například škáru z divočáka, trofeje z jelena či daňka, srnčí parůžky nebo lebky drobných šelem. Povídání bylo velmi poutavé a poučné. Na konci celého programu byl i prostor pro kladení záludných otázek.  

Chtěla bych všem zúčastněným moc poděkovat za pomoc i podporu. V první řadě samozřejmě těm, kteří v rukavicích brázdili břehy řeky a okolí svých škol a školek, v řadě druhé také těm, kteří se podíleli na organizaci celé akce – ať už to byly jednotlivé obce (Havlovice, Libňatov, Suchovršice), město Úpice a jeho neohrožení pracovníci z technických služeb či MAS Království - Jestřebí hory, o.p.s.

Na shledanou v dalším školním roce!

Petra Nývltová, ZŠ Úpice-Lány

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás