MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Havlovický seminář představil workcampy i úspěšné projekty

Publikováno: Út 03.05.2022

Region: Havlovice, Jestřebí hory

Kulturní dům v Havlovicích hostil ve čtvrtek 28. dubna 2022 seminář nazvaný „Možnosti Strategie komunitně vedeného místního rozvoje“. V rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov setkání společně uspořádaly Ministerstvo zemědělství ČR, Státní zemědělský intervenční fond a MAS Království – Jestřebí hory, o.p.s.

Účastníci semináře projednali možnosti čerpání peněz z aktuálně vyhlášených výzev PRV pro místní akční skupiny (MAS) na tzv. přechodné období. Sdíleli také zkušenosti s projekty financovanými prostřednictvím realizace Strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD). V Podkrkonoší bylo rovněž diskutováno využití takzvaných workcampů s vazbou na realizaci SCLLD. V rámci těchto aktivit účastníci vykonávají práci za stravu a ubytování. Vždy je přitom důležité sehnat šikovného a spolehlivého člověka, který workcamp povede. Představitele jednotlivých MAS z Královéhradeckého kraje myšlenka zaujala. „Podobné věci aktivizují mladé obyvatele regionu a přinášejí hmatatelný výsledek v podobě revitalizace území. Mohou také přispět k většímu povědomí veřejnosti o místních akčních skupinách,“ myslí si Dana Janková z MAS Podchlumí. Do workcampů se zapojují také cizinci, v současné době se tu přímo nabízí možnost využití mladých uprchlíků z Ukrajiny.

Havlovický seminář se nesl i v duchu prezentace úspěšně realizovaných projektů Programu rozvoje venkova v letech 2014 až 2020. „Představili jsme například projekt Miroslava Popova z Vlčkovic v Podkrkonoší, jehož firmě jsme zprostředkováním více než dvoumilionové evropské dotace umožnili nákup trojrozměrného skeneru a speciálního lisu,“ prozradila manažerka MAS Království - Jestřebí hory Kateřina Matesová Valdová. V rámci jednání v Havlovicích přišla ke slovu také debata o rozvoji venkova nebo financování MAS v budoucnu.

Velká fotogalerie přibližující havlovický seminář je ZDE.

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás