MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Aktuální Společník si posvítil na oblast vzdělávání

Aktuální Společník si posvítil na oblast vzdělávání

Klikněte pro zvětšení a zobrazení více obrázků.

Publikováno: St 31.07.2024

Region: Jestřebí hory, Podkrkonoší

Člověk se učí celý život... Zní to jako klišé, ale je to fakt. Na oblast vzdělávání klade velký důraz i Místní akční skupina (MAS) Království – Jestřebí hory. V aktuálním vydání „MASkového“ zpravodaje Společník se dočteme o modernizaci podkrkonošských školek a škol, o sdílení praxe nebo o podpoře organizací zabývajících se edukativní činností.

MAS Království – Jestřebí hory má nezastupitelnou roli v postupné modernizaci škol. Z různých dotačních titulů zprostředkovává potřebné finanční prostředky. Školy v území mohou díky tomu modernizovat stávající učebny či budovat nové, pořizovat si moderní vybavení, rekonstruovat zahrady nebo sportoviště. Ve Společníku jsou popsány i konkrétní příklady těchto investičních akcí.

Je důležité, aby jednotliví aktéři v oblasti vzdělávání spolu komunikovali, vyměňovali si zkušenosti a vzájemně se inspirovali. Na tyto aspekty je zaměřen právě probíhající projekt Místní akční plán Trutnovsko IV, jehož je výše uvedená MAS nositelem. V rámci toho projektu se konají aktivity na podporu moderních didaktických forem a rozvoje klíčových kompetencí dětí a žáků. Na základních školách se setkala s velkým ohlasem například tvorba komiksů na regionální téma. Kvitovány jsou inspirativní výjezdy ředitelů, sdílecí setkání Školky sobě nebo kulaté stoly učitelů jednotlivých předmětů. Školám je v neposlední řadě také poskytována podpora v oblasti strategického plánování.  

Na stránkách Společníku najdeme rovněž informace o projektu na podporu cestování žáků ZŠ za dalším vzděláváním a novými zážitky „Poznáváme kraj II“. Díky této aktivitě teď mohou na atraktivní exkurze vyrazit i žáci ze sociálně znevýhodněného prostředí, kteří si dříve podobné výlety nemohli dovolit. Společník sestavený pod šéfredaktorskou taktovkou zkušeného kantora a letitého ředitele ZŠ Úpice-Lány Petra Kalouska své čtenáře informuje taktéž o podpoře neziskových organizací, vzdělávání v oblasti energetiky nebo preventivních programech cílících na naše starší spoluobčany. Pomyslnou třešničkou na dortu je potom „MASkový vzdělávací program“, který s patřičnou dávkou humoru a nadsázky definuje souhrn znalostí a kompetencí každého správného obyvatele území MAS Království – Jestřebí hory.

Petr Záliš, MAS Království – Jestřebí hory, o.p.s.

Přílohy / dokumenty:

ico-pdf Společník_vzdělávání_07_2024.pdf [PDF, 8.11 MB]

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás