MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Na Trutnovsku vznikly jedinečné regionální komiksy

Na Trutnovsku vznikly jedinečné regionální komiksy

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Publikováno: Út 06.08.2024

Region: Havlovice, Jestřebí hory, Podkrkonoší, Úpice, Vlčice

Děti a žáci v mateřských i základních školách by měli být aktivními účastníky svého vlastního učení. Vedou je k tomu takzvané moderní didaktické formy, mezi něž patří mimo jiné tvorba komiksů. Žáci ZŠ z území obce s rozšířenou působností (ORP) Trutnov tvořili komiksové příběhy na regionální téma, a to v rámci projektu na podporu vzdělávání Místní akční plán (MAP) Trutnovsko IV. Jeho nositelem je Místní akční skupina Království – Jestřebí hory, o.p.s.

Samotné tvorbě komiksů na školách předcházelo proškolení učitelů se známou lektorkou, spisovatelkou a scénáristkou komiksových příběhů Klárou Smolíkovou. Knihovníci, muzejníci a další pracovníci organizací zabývajících se neformálním vzděláváním navrhli možné zaměření komiksů a pak už se děti vedené proškolenými kantory pustily do díla. „Neváhala jsem ani minutu a děti jsem do aktivity vyhlášené v rámci projektu MAP přihlásila. Nastudovala jsem si, jak se takový komiks dělá, rozvrhla jsem obrázky a text do jednotlivých políček. Vybrala jsem výtvarně nadané žáky a začali jsme tvořit,“ prozradila učitelka ZŠ Havlovice Hana Prokopová, která děti společně s kolegyní Martinou Baudyšovou při tvorbě obrázkového příběhu O havlovickém vodníkovi vedla.

Na Základní škole Úpice-Lány vzniklo hned 24 komiksů, které cílily na hrad Vízmburk, příběh Václava Havla nebo na legendu o trutnovském Drakovi. „Začali jsme proškolením žáků, kteří si pak sami vyhledávali pověsti a legendy a dávali si je do historických souvislostí. Pak už bylo vše na nich,“ řekla učitelka Iva Roudná, koordinátorka této aktivity na lánské škole. Na ZŠ Jana Amose Komenského Vlčice děti zasadily do obrázkových políček příběh učitele národů, který měl v roce 1628 v obci strávit poslední noc před svým odchodem do exilu.

Desítky žáků z několika škol z Trutnova, Pilníkova, Mladých Buků, Janských Lázní a Malých Svatoňovic společně vyrobily komiks SUPERMAP. Dílo vytvořené kombinací několika technik pod vedením učitelky Šárky Rotterové popisuje pozoruhodnou životní pouť slavného trutnovského rodáka, misionáře a kartografa Samuela Fritze, který se koncem sedmnáctého století stal autorem první podrobné mapy Amazonky. Činnost mladých výtvarníků na ZŠ R. Frimla v Trutnově koordinovala pedagožka Lucie Cabicarová, výsledkem jsou dva komiksy inspirované Krkonošskými pohádkami a jeden příběh přibližující legendu o drakovi rytíře Truta. Další úžasný komiks, tentokrát s názvem „Rýbrcoul a vesnice lékárníků“, vznikl na ZŠ v Horním Maršově. „Dílo tvořily čtyři žačky, které na něm pracovaly dvě hodiny týdně po dobu dvou měsíců. Projekt je bavil a těšily se, až na něm budou moci zase pokračovat,“ pochvaloval si hornomaršovský učitel Tomáš Laube.

Sečteno, podtrženo – celkem vzniklo v území ORP Trutnov jednatřicet regionálních komiksů. Do jejich tvorby se zapojilo 141 žáků z patnácti škol. Mezi šikovnými výtvarníky převažovaly dívky, kterých bylo 97. Při tvorbě těchto děl docházelo k prolínání českého jazyka, výtvarné výchovy, dějepisu a dalších předmětů. Žáci rozvíjeli spolupráci, učili se projektové výuce. Došlo zde také k propojení formálního a neformálního vzdělávání. 

Jednotlivé komiksy si můžete prohlédnout ZDE.

Petr Záliš, MAP Trutnovsko IV

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás