MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

V Podkrkonoší vznikla nová pracovní místa

Publikováno: Út 27.07.2021

Region: Jestřebí hory, Podkrkonoší

MAS chce rozvoj regionu podporovat i nadále

Průvodce v muzeu, operátor výroby nebo technický pracovník obce. Na mzdy těchto pracovníků se v Podkrkonoší daří čerpat peníze z fondů Evropské unie. Vytvoření jedenácti nových pracovní míst umožnilo v posledních třech letech čerpání prostředků EU skrze Místní akční skupinu (MAS) Království – Jestřebí hory, o.p.s. Celkem do regionu v tomto období doputovalo více než deset milionů korun.

Speciální programy EU pomáhají lidem vrátit se do pracovního procesu. MAS vyhledává potencionální žadatele a pomáhá jim s administrativou. „Žádosti u nás v kanceláři zkontrolujeme, zásadní vliv na výběr samotných projektů pak mají členové našeho výběrového a programového výboru,“ vysvětluje ředitel MAS Království – Jestřebí hory Jan Balcar. Prostřednictvím této obecně prospěšné společnosti se například našly peníze na společné svážení dětí minibusem do Základní školy Mraveniště Markoušovice.

Většina načerpaných dotačních prostředků ovšem cílí na posílení zaměstnanosti. Spokojení jsou v tomto směru třeba v Libňatově. „Dostali jsme zhruba jeden milion korun. Důležité pro nás je, že máme zaměstnance na trvalý pracovní úvazek, což tady v minulosti nikdy nebylo. Teď máme postaráno o zeleň, o komunikace, je to ideální varianta,“ pochvaluje si libňatovský starosta Jaroslav Pich. Mezi úspěšnými žadateli o příspěvek je také známý úpický výrobce jízdních kol a elektrokol. „Naše firma BP Lumen je jedním z největších zaměstnavatelů na Úpicku. Dáváme práci i lidem, kteří hůře hledají uplatnění. Jedeme na jednosměnný provoz, práce je celkem nenáročná, což je zajímavé například pro matky samoživitelky. Jsme rádi, že se nám přes MAS Království – Jestřebí hory podařilo získat peníze na tři roky na plat další pracovnice,“ neskrývá spokojenost Lukáš Bárta, výkonný ředitel firmy BP Lumen.  

Suchovršicím se díky spolupráci s MAS podařilo získat peníze na platy dvou technických pracovníků obce. Podobně uspěly také Chotěvice. Z operačních programů EU jdou také prostředky na mzdy správce sportovního areálu a tělocvičny v Havlovicích, stavebního dělníka na hradě Vízmburk nebo pracovníků muzeí v Radči a Malých Svatoňovicích. Jednotlivé projekty přibližují naše videoreportáže.

Do budoucna se v Podkrkonoší plánuje další využití prostředků z evropského operačního programu Zaměstnanost. Pravidla a podmínky čerpání budou teprve upřesněny. MAS Království – Jestřebí hory je opět připravena těchto peněz pro rozvoj území účelně a efektivně využít.  

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás