MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Ředitelé škol z Trutnovska krmili žirafy a čerpali inspiraci

Publikováno: Út 26.10.2021

Region: Jestřebí hory, Podkrkonoší

Utužování vztahů, výměna zkušeností, zážitky se zvířaty...

Nevšední zážitky se zvířaty, výměnu zkušeností nebo inspiraci přineslo v pořadí již 7. Společné výjezdní jednání ředitelů základních a mateřských škol z Trutnovska. Devatenáctičlenná výprava se ve dnech 13. – 15. října 2021 vypravila do Safari Parku Dvůr Králové. Akce se konala v rámci projektu Místní akční plán (MAP) Trutnovsko II.  „Seznámili jsme se s výukovými programy zoologické zahrady. Navštívili jsme zajímavá místa, probrali důležitá témata. Myslím, že každý účastník si přišel na své,“ zhodnotil výjezd Jan Balcar, ředitel Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. a hlavní manažer MAP Trutnovsko II.

Účastníci zájezdu nejprve probrali praktické využití pohádkových audioknih, díla vzniklá na základních školách teď potěší předškoláky. Předmětem diskuse byl také zajímavý materiál k podpoře finanční gramotnosti. „Jsem velmi ráda, že jsem se už podruhé mohla účastnit výjezdního jednání ředitelů škol z území obce s rozšířenou působností Trutnov. Je to pro mne zajímavá zkušenost. Myslím si, že je důležité, abych vedla základní uměleckou školu s povědomím, jaké radosti i starosti mají ve školách základních a mateřských. Právě jejich žáci jsou odpoledne i našimi žáky. Kolegové ředitelé mne přijali mezi sebe a mohli jsme diskutovat nad problémy, které máme mnohdy společné,“ pochvalovala si Eva Matoušková, ředitelka Základní umělecké školy A. M. Buxton v Úpici. 

Druhý den výjezdu byl nejprve věnován přípravě budoucích učitelů prvního stupně základní školy. Přítomným tuto problematiku osvětlil Martin Skutil, zástupce ředitele Ústavu primární, preprimární a speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Zodpověděl také řadu dotazů, stejně jako Jan Machek z MAP Královédvorsko, který ředitele seznámil s uvažovaným Středním článkem zakotveným ve Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2030. „Diskuse byly opravdu věcné a konkrétní. Obsah vzdělávání a hlavně nástup nových pedagogů do praxe je věčné téma. Je to krok důležitý a odpovědný jak pro začínajícího učitele, tak i pro vedení školy,“ zdůrazňuje Eva Matoušková. Jako velmi přínosný hodnotila výjezd také ředitelka ZŠ a MŠ Horní Maršov Eva Hloušková. „Nejenže jsem se po delší době setkala s kolegy, ale ocenila jsem i diskusi se zástupcem Univerzity Hradec Králové Martinem Skutilem o přípravě učitelů. Zajímavé byly také informace o Středním článku vzdělávání“. Ředitelky a ředitelé škol v rámci výjezdního jednání rovněž absolvovali procházku po Safari Parku spojenou s prezentací edukačních programů ZOO. Velkým zážitkem pro ně byla možnost krmení žiraf.

"Bylo úžasné, že se výjezdní zasedání ředitelek a ředitelů základních škol konalo právě v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem. Pro všechny zúčastněné to byla vzácná příležitost k nahlédnutí do zákulisí tohoto zařízení. Nutno dodat, že MAS Království - Jestřebí hory nenahrazuje nějaké odvětvové řízení škol, ale dává možnost ředitelkám a ředitelům probrat některá úskalí řízení školy a neformálně si vyměnit zkušenosti. V této oblasti je to bohužel jediná podpora, které se ředitelkám a ředitelům základních škol dostává. Obsah zasedání a doprovodný program byly obohacující, organizace i atmosféra opět vynikající, což přímo láká k účasti na dalším podobném setkání. Budu se těšit," říká František Šubert, ředitel ZŠ a MŠ Chotěvice.

V těchto dnech se již začíná připravovat 8. Společné výjezdní jednání ředitelů. „Jsme krajem bratří Čapků, a tak přemýšlíme o výjezdu na Dobříšsko, kde Karel Čapek pobýval. Máme tu navíc dobré kontakty na školách,“ poodhaluje další plány realizačního týmu MAP Trutnovsko II. Jan Balcar. Všechny školy v regionu budou v brzké době kontaktovány kvůli navazujícímu projektu MAP III.

Větší fotogalerii k výjezdu najdete ZDE.

Petr Záliš, Realizační tým MAP Trutnovsko II.

GPS: 50.432506914398026, 15.797386297045183

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás