MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Senioři, nedejte se! Aneb prevence zábavnou formou

Publikováno: Čt 27.10.2022

Region: Jestřebí hory, Podkrkonoší, Úpice

Interaktivní divadlo pro dříve narozené, věnované prevenci kriminality.

Do našeho regionu zavítal projekt prevence kriminality SENIOŘI, NEDEJTE SE! Iniciativa Policie ČR a divadelního uskupení Divadlo VeTři reaguje na bezpečnostní problém týkající se trestných činů, páchaných na seniorech. Jedno ze série 10 představení napříč celým Královéhradeckým krajem proběhlo ve středu 26. října od 10 hodin v Divadle Aloise Jiráska v Úpici, téhož dne odpoledne pak policejní mluvčí a preventista por. Bc. Lukáš Vincenc s herci Michaelou Doležalovou a Vlastou Vébrem zavítali ještě do Národního domu v Trutnově. Obě představení sledovalo zhruba 50 diváků. Spoluorganizátorem úpického setkání byla Místní akční skupina Království - Jestřebí hory, o.p.s.

Diváci v Úpici a Trutnově byli upozorněni na nebezpečí nákupu předražených náramků nebo léčiv. Během další scénky je pan Plamínek přesvědčil o tom, že není dobré nechávat cizí osobu v bytě bez dozoru. Senioři byli také upozorněni na to, že je důležité promyslet, kam doma schovat peníze a další cennosti. Další hraný příběh se odehrával v nákupním centru, kde si lapka vytáhl peněženku z nezajištěné kabelky. Herci z Divadla VeTři starším spoluobčanům také mimo jiné poradili, jak reagovat na telefonické nabídky.

Interaktivní divadelní představení pro seniory obsahuje hrané scénky, kdy herci předvádějí nebezpečné situace, do kterých se mohou senioři dostat. Nenásilnou formou jsou přitom do děje zapojováni také diváci, tedy senioři samotní. Po každé scénce následuje beseda s policejním preventistou, kdy se jednotlivé situace rozeberou, zazní rady a doporučení vedoucí k bezpečnějšímu chování. V neposlední řadě si senioři mohou domů odnést preventivní materiály. Délka představení je v rozmezí od 60 do 120 minut. Projekt Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje finančně podpořil Odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra částkou 98.400 Kč.

kpt. Mgr. Eva Prachařová
Mgr. Petr Záliš

Velká fotogalerie je ZDE.

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás